30. March, 2007
Interpretation of Article 17. 5 of the Basel Convention
Comments from Norway
Reference is made to COP Decision VIII/30, and in the request for comments. 

For the upcoming discussions in the Open-ended Working Group, with the intention to develop a draft decision on an agreed interpretation of Article 17.5, Norway would like to submit the following views:
1. It should be taken as a starting point for the discussion that the Parties who agreed on Decision III/1 at COP 3 had the intention to facilitate the entry into force as soon as possible of the amendment to the Convention contained in Decision III/1. This intention has repeatedly been underlined by the COP in decisions on the issue.  Unless otherwise explicitly stated by the Parties in their decisions, this will certainly be the general understanding when Parties agree to amend a convention. This fact and clear intention should be taken into account in interpreting Article 17.5. 
2. The Parties to the Convention have the ultimate power to agree on the interpretation of the Convention, re Decision VIII/30, last recital. 
3. Article 17.5 explicitly refers to “the Parties who accepted them”. (The article does NOT say “by at least three-fourth of the Parties to the Convention”.) The understanding of the wording of Article 17.5 must therefore be that it refers to three-fourth of the (number of) Parties who accepted Decision III/1 when the decision was adopted at COP III. The wording of Article 17.5 can not reasonably be said to be ambiguous on this point. 
4. Hence, it is the view of Norway that the solution to the issue raised concerning the interpretation of Article 17.5 should be that the Parties agree that the expression “who accepted them” is to be read as “who adopted them”, meaning the (number of) Parties at the time of the adoption of the decision in question. We also refer to the fact that this interpretation of Article 17.5 has been expressed by the Secretariat in documents presented to the COP on earlier occasions, and this interpretation has not been challenged by the Parties. We also refer to resolutions made by the parties to the CITES and the Ramsar conventions (CITES Resolution 4.27 and Ramsar Resolution 4.1), where the Parties agreed on similar interpretation of the amendment procedures of those conventions, even if the wording of the relevant articles of those conventions are considerably less clear than the wording of Article 17.5 of the Basel Convention.  
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