April 16, 2007

Submission by the United States 
Regarding Interpretation

of Article 17(5) of the Basel Convention

In response to the invitation set forth in paragraph 3 of COP-8 Decision VIII/30, the United States submits the following comments for consideration by the Open-ended Working Group and the Conference of the Parties regarding interpretation of Article 17(5) of the Basel Convention.
Context:

As reflected in Decision VIII/30, the impetus for the invitation to Parties and others to comment on Article 17(5) is the failure to achieve entry into force of the so-called “Ban Amendment” contained in Decision III/1 in the eleven years that have elapsed since its adoption at COP-3.  While this longstanding and increasingly charged issue has set the stage for the invitation to comment, equally longstanding UN practice supports a default rule, in the absence of a clear intention in a treaty to provide otherwise, which the Untied States supports.  Moreover, issues of treaty interpretation must be addressed through a lens that is not colored by the desire to reach a particular outcome on that or any other single issue.  Decisions taken here may be cited as precedent in other situations involving very different facts.  Accordingly, every effort must be made to ensure that core principles of treaty interpretation are respected.
Summary:
As explained in the following paragraphs, the United States respectfully submits that: 
(1) insofar as Article 17(5) presents interpretive difficulties, the Depositary has identified a well established default rule to guide interpretation; 
(2) the relevant default rule calls for using the “current time” approach, not the “fixed time” approach (or some variant thereof) to calculate whether sufficient instruments of ratification, accession, acceptance, etc., have been deposited to bring an amendment into force;
(3) if, notwithstanding the default rule, Parties undertake to clarify the meaning of Article 17(5), they will need to do so by consensus; and

(4) any such consensus clarification should be based on consideration of Article 17(5) taken as a whole, and should take care not to undermine the well established meaning under international treaty law of the term “accepted”.

Relevant Articles of the Basel Convention:
Articles 17(3) and (5) of the Basel Convention provide, respectively, that:

3.          The Parties shall make every effort to reach agreement on any proposed amendment to this Convention by consensus.  If all efforts at consensus have been exhausted, and no agreement reached, the amendment shall as a last resort be adopted by a three-fourths majority vote of the Parties present and voting at the meeting, and shall be submitted by the Depositary to all Parties for ratification, approval, formal confirmation or acceptance.

5.         Instruments of ratification, approval, formal confirmation or acceptance of amendments shall be deposited with the Depositary.  Amendments adopted in accordance with paragraphs 3 or 4 above shall enter into force between Parties having accepted them on the ninetieth day after the receipt by the Depositary of their instrument of ratification, approval, formal confirmation or acceptance by at least three-fourths of the Parties who accepted them or by at least two thirds of the Parties to the protocol concerned who accepted them, except as may otherwise be provided in such protocol.  The amendments shall enter into force for any other Party on the ninetieth day after that Party deposits its instrument of ratification, approval, formal confirmation or acceptance of the amendments.
(Emphasis supplied.)

Discussion:

Adoption of the Ban Amendment at COP-3 has spawned considerable discussion over several years regarding the meaning of the entry into force provision set forth in Article 17(5) of the Basel Convention.  Discussion has focused on the so-called “current time” approach versus the so-called “fixed time” approach to calculating whether sufficient instruments of ratification, accession, acceptance, etc., have been deposited to constitute the necessary three-fourths ratio set forth in Article 17(5).  In addition, as described below, the non-governmental organization Basel Action Network (BAN) has put forward a novel, but unsupportable, third approach that is a hybrid of the “current time” and “fixed time” approaches.
Under the “current time” approach, both the numerator and the denominator of the ratio are based on current information.  The numerator is the number of depositing Parties who are currently Basel Parties.  The denominator is the current total number of Basel Parties.  Under this approach, the number of ratifications that would be needed to bring the Ban Amendment into force today would be 127 – based on 169 current Parties.

Under the alternative “fixed time” approach, both the numerator and the denominator of the ratio are based on information at a fixed point in time – the time a treaty amendment is adopted.  For example, counting all Basel Parties attending COP-3, at which the Ban Amendment was adopted, the denominator would be 82.
  In that case, entry into force would require a numerator of 62 – representing deposits of instruments by 62 of those 82 Parties.  To date, deposits have been made by only 41 of those 82 Parties – 21 short of the number needed for entry into force. 
Deciding on a “fixed time” approach would not end the inquiry, since the approach contemplates a number of possible variants.  Indeed, applying the “fixed time” approach would require that several subsidiary interpretive questions also be addressed, such as whether the denominator should reflect (1) the total number of Parties at the time an amendment is adopted; (2) the total number of Parties attending the COP where the vote occurred; (3) the total number of Parties present at the time of the vote; (4) the total number of Parties present and voting; (5) the total number of Parties present and voting in favor of the amendment; or (6) some other alternative.
  
Going a step further and conflating these two distinct approaches, BAN has proposed a ratio that uses the numerator from the “current time” approach, thereby counting all 63 of the instruments that have been deposited – including by Parties that joined Basel after COP-3.  At the same time, it proposes to use the denominator from the “fixed time” approach, counting only the 82 Basel Parties participating in COP-3.
  

The United States submits that neither logic nor the plain language of Article 17(5) would support such an interpretation.  As noted above, it is not appropriate to utilize an approach just because it gives a desired result in a given case.  The interpretation applied to the Ban Amendment would also apply to any other amendment – it must be supportable.  BAN’s proposal fails this test.
In a May 5, 2004, legal opinion prepared in response to inquiries from the Basel Secretariat, the Assistant Secretary-General in charge of the UN Office of Legal Affairs (UN OLA), which acts as the Depositary for the Basel Convention, confirmed UN OLA’s view that the "current time” approach is the more appropriate one in the Basel Convention context.  The UN’s legal opinion notes that the "normal practice" is to "calculate the number of acceptances on the basis of the number of parties to the treaty at the time of deposit of each instrument of acceptance of an amendment."  UN OLA noted that where, as here, there are no travaux preparatoires or other documents to provide assistance to the treaty interpretation, the "normal practice" of the UN must be applied.  UN OLA cited its application of the current time approach to the amendment of Article 61 of the UN Charter, to the amendments to the Constitution of the WHO, and to the amendments to the Convention on the IMO.  Based on practices dating back more than three decades, the Depositary found that the default rule – in the absence of a clear intention in a treaty to provide otherwise – would be to look at the current number of Parties to a treaty in terms of the entry into force of amendments.  In contrast, the Depositary found that the “fixed time” approach is appropriately used only when the Parties’ intent to do so is clear, which it found not to be the case regarding Basel Convention Article 17(5). 
In their submission of 29 March 2007, the European Community and its Member States acknowledge the advice provided by UN OLA but propose that “[i]f a treaty raises serious interpretative difficulties, as in the case of Article 17(5) of the Basel Convention, recourse to a default interpretation does not seem appropriate.”  The logic of such an assertion is difficult to fathom inasmuch as it is especially important to be able to use default rules in situations where interpretive difficulties are real and significant, and may effectively foreclose developing an interpretive consensus.
The United States takes note of the proposal by the European Community and its Member States calling for the Parties to endeavor to reach a subsequent agreement among the Parties regarding the interpretation of the Basel Convention, in accordance with Article 31(3)(a) of the Vienna Convention on the Law of Treaties (VCLT).  Article 31 sets out a general rule of treaty interpretation and Article 31(3)(a) provides that there shall be taken into account, inter alia and together with the context, “any subsequent agreement between the parties regarding the interpretation of the treaty or the application of its provisions.”  
The United States further notes that if the Parties choose to develop such a subsequent interpretative agreement regarding Article 17 pursuant to VCLT Article 31(3)(a), it will need to be adopted by consensus at a Conference of the Parties, rather than by majority voting.  In addition, there will need to be a process whereby Parties not present at the relevant Conference of the Parties have an opportunity to express their views – even if that means breaking consensus.  Consensus is imperative because entry into force provisions provide the quintessential case in which there must be one rule for all of the Parties.  It would not work for a phrase such as “who accepted them” to have different meanings for different Parties, depending on whether they join in a subsequent agreement interpreting the clause.  The potential consequences for entry into force of Basel Convention amendments would be entirely too mischievous.   
The invitation set forth in Decision VIII/30 to address the interpretation of Article 17(5) of the Basel Convention acknowledges the difference of views that have been expressed regarding the meaning of that Article.  The thrust of the commentary submitted by the EC and its Member States is that the term “accepted” should retain its standard meaning in the first instance, but later in the same sentence it should be construed to mean “adopted” – which is very different.  In truth, such a result would appear to constitute a de facto amendment of the Basel Convention, which should more appropriately be addressed as a treaty amendment, not an interpretation.  
In addition to being accomplished by consensus, any clarification of Article 17(5) should be based on consideration of the article taken as a whole, and should take care not to undermine the well established meanings in international treaty law of the terms “accepted” and “adopted.”  
As noted above, Article 17(5) provides that an amendment would enter into force after ratification by three-fourths of the Parties “who accepted them.”  Both the “fixed time” approach and BAN’s novel approach would require that the Parties interpret at least one (but not all) of the Article’s references to Parties “who accepted them” to mean “who adopted them.”  There are several difficulties with such an interpretation.
As a matter of treaty law, the word "acceptance" is not the equivalent of "adoption.”  “Acceptance” is akin to ratification, in that it refers to the 2nd step that a party takes to indicate its intention to be bound by an amendment, not the 1st step of adopting the amendment.  In fact, VCLT Article 2(b) specifically defines “acceptance” (along with “ratification,” “approval,” and “accession”) to mean the “international act so named whereby a State establishes on the international plane its consent to be bound by a treaty.”  (Compare VCLT Article 9 (Adoption of the text) and VCLT Article 16 (Exchange of deposit of instruments of ratification, acceptance approval or accession).)  In order to utilize either the “fixed time” approach or the BAN alternative, the phrase "three-fourths of the Parties who have accepted them" would have to be interpreted in a manner inconsistent with the VCLT, since it would require the phrase "accepted them" to be understood to mean "adopted them".  
The “fixed time” approach – i.e., to effectively substitute "adoption" for the second use of "acceptance" so that ratification by three-fourths of the Basel Parties at the time of adoption would bring the ban amendment into force -- would lead to anomalous results.  First, it would mean that the word "accepted" – used three times in paragraph 5 would have two different meanings.  The word would twice mean "acceptance" as "ratification", and once as "acceptance" in the "adoption" sense.  The alternative of substituting “adoption” for “acceptance” throughout Article 17(5) would also yield anomalous results.   Article 17(3) provides for a situation in which the amendment would be "adopted by a three-fourths majority of the Parties present.”  Reading Article 17(5) in conjunction with that article and substituting "adoption" for "acceptance" in paragraph 5 would lead to confusion since it would suggest that an amendment only enters into force upon the ratification of three-fourths of those States that "adopted" the amendment.  Under such a reading, a contested amendment adopted by a bare minimum three-fourths vote would require fewer acceptances to enter into force (three-fourths of the three-fourths voting for the amendment) than an amendment adopted by consensus (three-fourths of those reaching consensus).  It is so unlikely that such a result would be intended that it undermines any argument for the interpretation.   
A resolution that would suggest that the number of Parties required for entry into force is “three fourths of the Parties who adopted” the amendment or “three fourths of the Parties at the time of adoption” of the amendment would, at a minimum, be inconsistent with the text of the Basel Convention, since one cannot interpret “acceptance” to mean “adoption”.  Given the different and well understood meanings of these two terms, treating them as interchangeable would set a bad precedent, which could lead to uncertain and untoward results in other settings in situations that cannot now be foreseen.  The Parties have a responsibility to avoid such consequences.
� 	For purposes of the examples here, the numerical counts of Parties include the EC in addition to relevant EC Member States.  However, the appropriateness of including both under any approach remains an open issue.





� 	See footnote 1, above.  The remaining 22 deposits (for a total of 63, to date) come from Parties who joined the Convention after COP-3.  Under the “fixed time” approach, those deposits would not be counted in the entry into force ratio.   





� 	The European Community and its Member States have glossed over these variants – with undifferentiated references to several alternatives in paragraph 14 of their submission of 29 March 2007.   





� 	See footnotes 1 and 2, above.
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